Bedrijfsbezoek

De Week van de Techniek begint met een bedrijfsbezoek. Het bedrijfsbezoek is voor leerlingen in het basisonderwijs dé manier om te ontdekken wat ze leuk vinden en ervoor te zorgen dat werken in de techniek tastbaarder en aantrekkelijker wordt. Voor de het bedrijfsbezoek gaan leerlingen van de basisscholen uit op ontdekkingsreis bij verschillende deelnemende bedrijven zoals: Cogas, VDL, ETG, Bolk transport en TenCate. Dit zijn een aantal bedrijven die de deuren openen voor de leerlingen.

De basisscholieren krijgen een uitgebreide rondleiding in deze bedrijven. Ze kunnen solderen, uitrekenen hoeveel zand en rubberkorrels nodig zijn om de bal te laten stuiteren, tot aan lassen en diverse chemische proefjes doen. Ook wordt er in diverse bedrijven uitgelegd wat ze doen en krijgen ze een rondleiding in de fabriek.  Juist die uitleg is een belangrijk ingrediënt van een boeiend bedrijfsbezoek. Het biedt de leerlingen context; waar kom je dit soort werk tegen en wat betekent het voor de maatschappij? Tijdens het bedrijfsbezoek gaan de leerlingen zelf aan de slag: onderzoeken, uitproberen, ontwerpen. Een afsluitende les op school zorgt ervoor dat de nieuw opgedane kennis goed beklijft

Wedstrijd werkstukken

In het kader van de verwerkingsopdrachten, kunnen leerlingen werkstukjes maken. Die werkstukjes worden na het bedrijfsbezoek op school gemaakt. Deze worden tentoongesteld tijdens de Open Avond in het schoolgebouw. De prijsuitreiking van de beste creatie wordt die avond eveneens bekend gemaakt.